Вівторок, 15 вересня 2020 17:40

«Дякуємо Богу за цей день, який Він нам подарував!»

У суботу, 12 вересня, наша парафія відзначала храмове свято Воздвиження Всечесного Хреста.

Святу Месу, що розпочалася урочистою процесією в храмі, очолив єпископ-емерит Броніслав Бернацький, який приїхав розділити з нами це свято на запрошення настоятеля.

У вступному слові настоятель парафії, о.Анатолій Шпак, сказав, що попри те, що ми не зможемо, як раніше, пройти урочистою процесією навколо храму і вповні висловити свою гостинність, «ми переживемо цю урочистість не менш радісно, глибоко в наших серцях; зосередимося на любові Бога до кожного з нас. Настоятель також розповів. що вірні готувалися духовно до цього свята, священники заохочували людей до сповіді, молилися. У спільній молитві просили про духовні плоди цього відпусту. Отець Анатолій висловив сподівання, що Господь нас почув, і ці духовні плоди ми сьогодні отримаємо.

"Господь не позбавляє нас радості. І сьогодні, передусім, великою радістю і вдячністю Господу має бути присутність наступника апостолів, єпископа Броніслава Бернацького. Також великою радістю є присутність священників нашого деканату, семінаристів, дітей, які минулої неділі прийняли Перше Причастя, радість присутності всіх вас, дорогі брати і сестри", — сказав настоятель .

Отець Анатолій також розповів, що напередодні, оглядаючи з єпископом Броніславом базиліку, він бачив, як той милувався нашим понад 200-річним храмом. «Але він є таким, прекрасним завдяки праці, героїзму і, можна сказати, мучеництву наших попередників — священників, які тут служили, парафіян, які боронили цю святиню, — сказав отець-настоятель. — Ми молитимемося сьогодні за отця Юзефа Єнджиєвського, 50 річницю смерті якого ми нещодавно відзначали, а також за отця Францішка Краєвського, 30 річницю його відходу до Отця обходитимемо найближчими днями». Також о.Анатолій Шпак згадав нещодавно померлого кардинала, Мар'яна Яворського, за якого 12 вересня звершувалася Служба Божа у Львівській катедрі. Кардинал Мар'ян Яворський теж не раз бував у нашому храмі.

Далі отець-настоятель попросив єпископа Броніслава звершити Святу Месу і промовити до присутніх слово, щоб зміцнити нас у вірі й уділити пізніше пастирське благословення.

Перед освяченням води і покропленням вірних єпископ Бернацький подякував за запрошення і пояснив значення Євхаристії: «Пресвята Євхаристія складається з двох частин: літургії Слова і літургії Євхаристії. До літургії Слова ми маємо приготуватися з чистим сумлінням, і на Євхаристії теж відкрити своє серце, щоб прийняти до нього Тіло Христове, з'єднатися з Ісусом Христом, бо Він є любов'ю. Євхаристія — це подячна молитва, це жертва Богові за всі дари, які ми отримуємо. Дякуємо за життя, дякуємо за дар віри, за те, що сьогодні ми можемо бути на цьому відпусті, у цьому храмі; дякуємо за священників. А також просімо Бога, щоб ми витривали у нашій вірі. Бо, як казав, Ісус, "хто витриває до кінця, той спасеться", щоб ми теж могли заслужити на Царство Боже».

Після читання Божого Слова ієрарх звернувся до всіх присутніх із проповіддю.

Наприкінці Святої Меси о.Анатолій Шпак подякував Богу «за цей день, який Він нам подарував, бо насправді Йому належить вся честь і слава за те, що ми сьогодні маємо», а також сердечно подякував єпископу Броніславу Бернацькому за те, що прийняв запрошення і приїхав до нас на парафію, щоб молитися разом. Отець-настоятель нагадав, що о.Францішек Краєвський уділив свого часу таїнство Хрещення отцю-єпископу. Отець Анатолій подякував усім за спільну молитву, подякував хору за музичний супровід і всім, хто допомагав у підготовці цього свята. «Нехай наша спільна праця служить на славу Божу і для добра нашої парафії», — сказав настоятель.

На завершення урочистості єпископ Броніслав вручив дітям, які тиждень тому прийняли Перше Причастя, пам'ятки про цю важливу в їхньому житті подію і уділив їм єпископське благословення.

Закінчилося урочисте богослужіння адорацією Пресвятих Дарів і пастирським благословенням.

Як і було оголошено, урочистої процесії навколо храму, як у минулі роки, через карантинні обмеження не було, як і святкового почастунку.

Завершився цей день святковим обідом для духовенства, а пізніше молитвою на цвинтарі, де поховані священники, які працювали свого часу в нашій парафії.

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на березень 2024

Молімося, щоб ті, хто у різних частинах світу ризикує життям за Євангеліє, надихали Церкву своєю відвагою та своїм місійним запалом

   

Слово Боже  

"Найперше майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів!"
1 Петра 4:8
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці