Четвер, 25 червня 2020 08:28

СЕРЦЕ ІСУСА, АЖ ДО СМЕРТІ СЛУХНЯНЕ

Мешканці Палестини не змогли вийти з захоплення, побачивши, як Ісусу підкоряється вітер, вода, риби і навіть нечисті духи. Однак сам Ісус, Син Божий, був також слухняним не лише Отцю, але й людям.

Насамперед був слухняним своєму Отцю. Автор Послання до євреїв вкладає слова псалмоспівця в уста Христа: «Ось іду, - в заголовку книги написано про Мене, - щоб виконати Боже, Твою волю». (Євр 10,7; Пс 40, 7-9). Христос сказав про себе: "... бо я зійшов з неба виконувати не Мою волю, а волю Того, хто Мене послав. А воля Того, хто Мене послав, є та, аби все, що Він Мені дав, Я не втратив" (Йн 6, 38-39). Христос в Гетсиманії молився, щоб Він виконав Божу волю. Святий Павло в Посланні до филип'ян говорить: Ісус Христос "понизив себе самого, образ слуги прийнявши, постав у подобі людини, і з вигляду був, як людина; Він упокорив себе, був слухняним аж до смерті, і то хресної смерті." ( Флп 2, 7-8).

Христос на прохання Отця стає людиною, щоб, прийнявши на себе людські гріхи, гідно перепросити величність Божу. Це вимагатиме від Нього великої жертви. Про це свідчить Його молитва в Гетсиманії: "Отче мій, якщо можливо, нехай Мене обмине ця чаша; однак не як Я хочу, а як Ти." (Мт 26, 39). Ісус міг попросити Отця звільнити Його від цього завдання і був би почутим. Однак любов Ісуса до Бога Отця і до людини вимагала згоди. Слова Спасителя в Гетсиманії: "однак не Моя хай буде воля, але Твоя." (Лк 22, 42) - вони були правилом усього життя Спасителя, і для нас вони є прикладом для наслідування. Ісус не лише віддався волі Отця у всьому, але Він підкорився навіть створінням, і перш за все слухався своєї Матері Марії та свого опікуна Йосифа. Святий Лука писав у Євангелії, що дванадцятирічний Ісус, повертаючись з Єрусалиму до Назарету, підпорядковувався Марії та Йосифу.

Святий Лука знав це від Марії, матері Спасителя. Тож він описав послух як найхарактернішу рису Ісуса, якою Марія найбільше захоплювалася. У Назареті Ісус добровільно виконував накази двох людей, які хоч і були святими, але були лише людьми, а Він був Сином Божим.

Ісус корився не тільки своїй святій Матері та Опікуну. Він також виконував вказівки своїх переслідувачів, дозволяв бути пов'язаним в Гетсиманії і вести себе від священика Ананії до Каяфи, від Пилата до Ірода. Христос визнає Пилата, що він має владу над ним; однак нагадує йому, що ця влада надана йому з висоти. Ісус корився катам, які розіп'яли Його. Останні слова Спасителя: «Звершилося!» (Йн 19, 30) - означали, що Божа воля була виконана.

Ісус навчає нас послуху своїм прикладом. Послух стосується всіх людей, починаючи з маленької дитини до Папи Римського, оскільки він також повинен підпорядковуватися Божому Закону та нормам держави Ватикана. Покірність - умова суспільного порядку. В її основі лежить четверта заповідь. Якщо в машині всі деталі виконують своє завдання, то вся машина працює добре. Якщо ні - відбувається несправність, і машина перестає працювати. Так само в суспільстві є порядок, коли кожен виконує те, що належить до нього.

Послух – це один з трьох чернечих обітів. Ченці, вірні Конституціям і Правила свого ордену, впевнені, що вони виконують Божу волю в усі часи. Також було б добре и католикам – мирянам мати свій розпорядок дня і дотримуватись його. Дотримуючись цих правил, не піддаючись миттєвим примхам буде послухом колись прийнятим нормам і це буде наслідуванням Христа, слухняного Отцю аж до смерті.

о.Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на квітень 2024

Молімося, щоб у кожній культурі були визнані гідність жінок та їхня цінність і щоб було покладено край дискримінації, жертвами якої вони стали в різних частинах світу

   

Слово Боже  

"Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений."
До Римлян 10:11
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці