Вівторок, 26 травня 2020 22:37

Як читати Святе Письмо?

Колись св. Григорій Великий сказав: «Слово Боже росте разом із тим, хто його читає». Читаючи Святе Писання, ми немов уділяємо Богові наш голос і освячуємо самих себе та наше життя Його словом. У Біблії ми маємо відкрити основні істини про Бога і пізнавати Його волю щодо людей усіх часів. Біблійні правди вічні. Змінюються обставини, місця та періоди, але Бог залишається тим самим: вічним, незмінним та люблячим. Якщо ми хочемо бути ревними християнами, ми маємо робити те, що нам наказав Бог через Ісуса Христа. А щоб це знати, треба читати Його слово. Отже, мета Біблії - показати людям Ісуса Христа. Про це нам говорить св. Йоан: «Багато ж і інших ознак учинив був Ісус у присутності учнів Своїх, що в книзі оцій не записані. Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син, і щоб, віруючи, життя мали в Ім'я Його!» (Йн 20:30-31).

Методів читання Святого Письма є дуже багато і кожен вибирає собі такий, який йому зручний. Пропонуємо один із них:

1. Компетентна влада.

Щоб почати читати Святе Письмо, ми маємо першочергово звернути нашу увагу на те, якою компетентною владою воно видане. Завжди на початку Біблії міститься видавництво і ким здійснена редакційна підготовка перекладу. Беручи до уваги те, що оригінальними мовами Біблії є єврейська, арамейська та грецька (koine), перекладач мусить досконало володіти цими мовами. Не можна, наприклад, перекладати Святе Письмо з англійської мови на українську. В нашому середовищі існує багато перекладів Святого Письма з класичних мов на українську. Одним із найкращих перекладів Біблії є авторство о. Івана Хоменка та о. Рафаїла Турконяка. Сьогодні ці два переклади друкуються також видавництвом Українського Біблійного Товариства (УБТ).

2. Знак хреста.

Святе Письмо - це плід віри в Бога; тобто його завданням є зміцнення віри у Всевишнього. Біблійні автори були людьми глибокої віри і вони прагнули, щоб наступні покоління, які прийдуть після них, також будували свою віру в Бога, читаючи фрагменти Біблії. Знак хреста, який ми маємо робити перед читанням Святого Письма, є свідченням нашої віри та побожності. Більше того, знак хреста вказує нам, що всі книги у Святому Письмі ми маємо читати у світлі спасенного діла Ісуса Христа. Старий Завіт звершується і доповнюється у Новому Завіті.

3. Як довго читати Святе Письмо?

Можливо, не в одного з нас виникло питання скільки часу ми маємо присвятити читанню Біблії або скільки розділів прочитати. Тут варто зробити собі міцну постанову і читати один розділ Біблії щодня. Не більше і не менше. Хтось може сказати, що це мало, а для когось це багато. А так, насправді, це дуже багато. Тут не йдеться про саму кількість прочитаних розділів, а про регулярність, постійність та систематичність у читанні Божого Слова. Читаємо розділ за розділом, дотримуючись певного порядку. Не «перескакуємо» з однієї книги на іншу, бо нам буде дуже важко щось зрозуміти.

4. Читати вголос або напівголосно

Цікаво, що євреї, які читають Святе Писання своєю рідною єврейською мовою, завжди читають її напівголосно. Таким чином, Бог немов промовляє до них їхнім власним голосом. Якщо ми ввійдемо в синагогу, або перебуватимемо в Єрусалимі біля Стіни Плачу, то побачимо, що євреї, які моляться там псалмами, читають Святе Письмо або інші тексти єврейської Біблії – читають завжди напівголосно. Це пов'язано з тим, що Бога у Старому Завіті дуже часто називали Кооль, що означає Голос (з великої літери). Бога називають Голосом, тому що Його голос досягає людини і має унікальну силу.

Ми, коли спілкуємося, то робимо це голосно, щоб добре розуміти і чути одне одного. Зі Святим Письмом відбувається те саме - його заохочують читати так, щоб чути те, що Бог промовляє до нас.

5. Дві можливості читання Святого Письма.

Біблію можна читати двома шляхами: починаючи зі Старого Завіту або з Нового Завіту. Найголовніше читати її повільно, систематично і не «перескакувати» з одного розділу на інший. Якщо ми почали читати Старий Завіт, то потрібно прочитати його до кінця, аналогічно - з Новим Завітом. Щоб прочитати повністю Святе Письмо, читаючи один розділ на день, потрібно присвятити близько чотирьох із половиною роки.

Однак, дуже часто буває так, що читаючи Святе Письмо, ми його не розуміємо, бо деякі рядки бувають дуже важкими. У читанні Біблії не стільки йдеться про саме її розуміння, скільки про «пам'ять»! Біблія виникла з пам'яті про присутність і діяльність Бога в історії спасіння.

6. Джерелом Об'явлення є Бог.

Святе Письмо має багато дійових осіб та безліч історичних персонажів та подій. Проте, головним героєм Біблії завжди є Бог! Тому, зосереджуймося не стільки на змісті Святого Письма, скільки на Богові, який об'являє себе у своєму Синові, щоб відкупити людство! Сутністю єврейського читання Святого Письма є текст, тобто те, що потрібно читати, натомість в центрі християнського читання Святого Письма знаходиться Особа – Ісус Христос. Християнство – це релігія Особи, а не літери!

о.Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на квітень 2024

Молімося, щоб у кожній культурі були визнані гідність жінок та їхня цінність і щоб було покладено край дискримінації, жертвами якої вони стали в різних частинах світу

   

Слово Боже  

"Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений."
До Римлян 10:11
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці