Версія для друку
Четвер, 06 грудня 2012 09:52

Пастирське слово архиєпископа Мечислава Мокшицького на Адвент 2012

Дорогі Брати у священстві! 
Богопосвячені особи! 
Возлюблені в Христі Брати і Сестри! 

Пророк Єремія, віщуючи час, в якому от-от виповниться Божа обітниця, яку Всевишній дав дому Ізраїля та дому Юди, показує те, в який спосіб втіляться в життя Божі Слова: «Того часу Юда спасеться, Єрусалим житиме в безпеці. І дадуть ім'я йому: Господь – наша справедливість!» (Єр 33, 16). Ця обітниця поширюється на всі народи, які увірували в Боже Слово та стали на дорогу спасіння, з послухом крокуючи за голосом Господнього Провидіння. Ми також належимо до грона вибраних і покликаних вірити. З цієї віри й для нас має народитися спасіння та почуття безпеки.

Вслуховуючись в Слово Боже, особливо в слова Пророка Єремії, розпочинаємо новий Літургійний Рік у нашому житті. Розпочинаємо цей рік словами пісні: «Небесні хмари – росу розсійте, сльозою неба землю обмийте. Прости нам, грішним, тяжкі провини, зглянься над нами, Боже наш єдиний». До цих слів додаємо слова Єремії: «Господь – наша справедливість!» і маємо чудовий план мандрівки дорогами Адвенту. Адвенту, який співпадає з часом наростаючої кризи віри і економічної кризи; з часом воєнних дій в Святій Землі, де прийшов на світ Ісус Христос – Світло Справедливості; з часом занепаду моральних цінностей, наслідком якого є хаос, що поглинає людину, руйнуючи в ній споконвічні правові, культурні та етичні норми. Прикладом цього може бути переслідування християн у країнах, де більшістю є сповідники інших релігій, вороже налаштованих до учнів Христа.

Такому світу можемо протистояти, визнаючи, що Бог є нашою справедливістю, дорогою наших думок, слів і вчинків. Такому світу ми, вірні римсько-католицької Церкви в Україні, сказали під час тривання Євхаристійного Конгресу і Ювілею нашої Архідієцезії, що не ходитимемо його дорогами. Такому світу протистоїмо, відповідаючи на заклик папи Бенедикта XVI, який в апостольському листі PORTA FIDEI скеровує до нас слово: «Не можемо погодитися на те, щоб сіль звітріла, щоб запалене світло тримати під посудиною (пор. Мт 5, 13-13). Також і сучасна людина, так як Самаритянка, яка зустрілася з Ісусом біля криниці, може заново відчути потребу слухати Христа, який закликає вірити в Нього та черпати живу воду, яка б'є з його джерела» (пор. Й 4, 14).

Цьогорічний Адвент, вплетений в проголошений папою Бенедиктом XVI Рік Віри, нехай розбудить в нас запал свідчити про Бога, бо це ж ми є сіллю землі і світлом сучасної Церкви і світу. Це ж в наших долонях палають роратні ліхтарі, що символізують очікування і вихід назустріч Тому, який сяйвом віри і правди роз'яснює нашу земну путь. Перебуваючи з Господом переконаємося в правдомовності Бога та станемо свідками того, як в наш час і на наших очах Всевишній виконує обітниці, даруючи нам спасіння, безпеку і фундаментальне переконання, що це Він є нашою справедливістю.

Дякую Вам за тривання в вірі, турботу про власне і ближніх спасіння та за крокування дорогою Божої правди. Від щирого серця Вас благословляю.

Львів, Урочистість Ісуса Христа Царя Всесвіту
25 листопада 2012 року

Архієпископ Мечислав Мокшицький
Митрополит Львівський

rkc.lviv.ua