П'ятниця, 26 червня 2020 08:50

СЕРЦЕ ІСУСА, СПИСОМ ПРОБИТЕ

Христос був прибитий до хреста у п'ятницю. Це був день підготовки до Пасхи, найбільшого свята в Старому Завіті. Згідно з єврейськими правилами, було неприпустимо залишати тіла померлих на таке велике свято. Також євреї вимагали від Пилата, щоб він приказав перебити голінки конаючим на хрестах засудженим і тим самим спричинити їм негайну смерть.

Такі переломи кісток викликали додатковий біль. Євреї, ймовірно, хотіли б випробувати Ісуса такими тортурами. Солдати, надіслані Пилатом, зламали голінки обох лиходіїв, які були ще живі, але побачивши, що Ісус уже помер, вони відмовилися від цього злочину. Розповідаючи про це св. Йоан Євангеліст зазначає, що таким чином збулося пророцтво: "Кістка Його не буде поламана" (Йн 19, 36; Вих 12, 46). Святий Йоан додає, що натомість "один з воїнів списом проколов Йому бік, і тут же витекла кров та вода" (Йн 19, 34). Євангеліст зазначив цей факт як очевидця: "Той, хто бачив, засвідчив, і правдиве його свідчення [...] Бо сталося це, аби збулося Писання [...]" Будуть дивитися на Того, кого прокололи"(Йн 19, 35-37). Це пронизування Серця Христа було необхідним, щоб не було ні найменшого сумніву, що Христос дійсно помер.

Для нас, християн, пробите Серце Христове є символом Його найвищої любові та відданості. У Бревіарії ми читаємо: "Твоє серце поранене, щоб ми дивлячись на видиму рану і побачили невидиму рану любові. Тілесна рана вказує на духовну рану". Пролита кров свідчить про повне знищення жертви. Це стосується кривавих жертв у Старому Завіті. Без цього кровопролиття Христова жертва була б неповною.

Господь Ісус являвся різним святим із Серцем, видимим на Його грудях, щоб збудити почуття любові та вдячності, зворушити серця грішників, а також щоб заохотити нас до покути та відшкодування за гріхи. Христос оголосив, що хоче, щоб Йому поклонялися в такому образі. До св. Маргарити Марії сказав: "Ось Серце, яке так полюбило людей, що нічого не занедбало, щоб показати свою любов до них. Але взамін воно зазвичай отримує невдячність, презирство, образи, святотатство та холод".

Наш Спаситель дав зрозуміти, чого Він очікував від нас: любові та відшкодування за гріхи; Він вказав, як ми можемо найкраще спокутувати гріхи світу. Перш за все: часте Святе Причастя, особливо в Першу п'ятницю місяця, у свою чергу участь у святій Месі, яка правиться як відшкодування за образи, які Ісус зазнав у Пресвятому Таїнстві; Свята година в Перший четвер місяця, що відзначається в храмі на спільному молебні або окремо, і нарешті апостолат. Ми повинні, по можливості, боротися з гріхом, протистояти злу в нашому найближчому оточенні.

Окрім способів винагороди Пресвятому Серцю, у нас кожен день є багато можливостей терпляче пережити будь-які негаразди чи хвороби; відказатися від чогось або прийняти на себе невеликі зречення. Усі ці маленькі добрі справи можемо жертвувати як винагороду Божественному Серцю за гріхи, що постійно кояться у світі. Христос не відкине їх. Він зможе використати їх для спасіння багатьох душ, яким загрожує вічна загибель. Допоможімо Христу рятувати душі?

о. Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на березень 2024

Молімося, щоб ті, хто у різних частинах світу ризикує життям за Євангеліє, надихали Церкву своєю відвагою та своїм місійним запалом

   

Слово Боже  

"Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне."
Від Йоана 3:16
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   

Від Львівської Архідієцезії

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці