Середа, 10 червня 2020 10:16

СЕРЦЕ ІСУСА, ДОБРОТИ І ЛЮБОВІ ПОВНЕ

Серце Ісуса можна порівняти з океаном добра і любові, з посудиною, настільки повною, що до неї не поміститься вже жодна краплина води.

Ми також бачимо багато добра в людях. Людська доброта - це здібність робити іншим добро. Це проявляється в доброті, щедрості, жертовності, а також в терпінні і в прощенні провин. Так що це цілий набір чеснот. Людина з добрим серцем відчуває себе щасливою, коли вона може робити добро. Доброта людського серця - це дорогоцінна і жадана якість. Інші якості часто викликають захоплення, в той час як добро полонить і заохочує до любові.

Ось як ми розуміємо людську доброту, а що ж таке Божа доброта? Наші слова і поняття, які стосуються Бога, є лише аналогіями, нескінченно далекими від реальності порівняннями. Божа доброта незмірна, вічна, нескінченна і незбагненна для нас. Вона відкривається людям самим видимим чином в Особі Ісуса Христа.

Можна сказати, що Бог в першу чергу добрий. Не в тому сенсі, що Його доброта перевищує всі інші досконалості, тому що у Бога все безкінечне. Але в тому сенсі, що Його доброта найбільш очевидна в нашому житті.

У Старому Завіті Бог часто був Богом суворості. Тим не менш, є також багато прикладів зворушливої доброти. У Новому Завіті, однак, Божа доброта і любов повністю розкриті. Євангеліє - це не що інше, як книга Божої любові. У ній і в листах апостолів, якщо одне слово виражає Божу справедливість, наступні десять говорять про Його любов. Бог використовує таку педагогіку, бо нашим недосконалим розумом важко зрозуміти велич Його любові. Бог такий великий, а ми такі малі, що нам легше вірити в Його силу і справедливість. Тим часом все, що зробив Бог, було зроблено з любові.

Добро і любов випромінюють в кожному вчинкові Ісуса, в кожному з Його чудес, в більшості Його слів. Наш Господь люблячий, доступний і смиренний. Він сказав про себе: «Я добрий Пастир» (Йн 10, 11); «Я не прийшов, аби судити світ, але щоб спасти світ» (Йн 12, 47). «щоб ви любили один одного так, як Я вас полюбив» (Йн 15, 12); «Любіть ворогів ваших і моліться за тих, які кривдять вас» (Мт 6, 27).

Ісус зробив перше чудо в Кані Галілейській на прохання Марії, яка, будучи з ним протягом всього свого земного життя, добре знала доброту Серця свого Сина. Ісус ходив по палестинській землі, творячи добро. Коли Він зіткнувся з численними фізичними та моральними стражданнями, сказав: «Прийдіть до мене всі струджені та обтяжені, і Я дам вам відпочинок» (Мт 11, 28). Ісус не здійснив чуда, коли просили знамення із небес, але він ніколи не відмовлявся зцілювати хворих і очищати прокажених, коли Його просили про це і коли Він хотів проявити тільки Божу любов і доброту. Ісус був добрий до всіх. Євангеліє згадує Його доброту до апостолів, чиї помилки Він терпів. Він був добрий до дітей, до хананеянки і самарянки, до Магдалини і Никодима.

Христос навчав своїх учнів розуміння і любові. Жінкам, які плакали над ним, коли Він йшов на Голгофу з хрестом, Він звелів їм не плакати над ним, а над собою і над своїми дітьми (пор. 23, 28). Ісуса завжди бачили таким добрим і лагідним, що ніхто не боявся Його.

Спасителю Добрий, який пройшов через свою земну батьківщину, чинячи все добре, і сказав: «Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив.» (Йн 13, 15) - допоможи нам порвати з нашим егоїзмом і безкорисно допомагати всім потребуючим.

о. Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на квітень 2024

Молімося, щоб у кожній культурі були визнані гідність жінок та їхня цінність і щоб було покладено край дискримінації, жертвами якої вони стали в різних частинах світу

   

Слово Боже  

"Найперше майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів!"
1 Петра 4:8
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці