Четвер, 14 травня 2020 16:37

МЕЗУЗА І СВЯЧЕНА ВОДА

Однією з найважливіших подій в історії «вибраного народу» було звільнення з єгипетської неволі. Однак, щоби це звільнення, не було забуте, щоб ця пам'ять про вихід з Єгипту була завжди яскравою, сильною, дуже швидко перенесли її на мову літургії та богослужінь. Тому євреї почали цей вихід з єгипетської неволі, цей порятунок з Єгипту щороку вшановувати в той час, коли це сталося, а сталося це навесні. Тому ця подія почала повторюватися, звичайно, в символічний спосіб. Так само, як ми святкуємо день народження, як ми святкуємо, наприклад, день народження когось із нашої родини. Як ми пам'ятаємо, цей день для нас особливий, бо ми хочемо з цього приводу, наприклад, дарувати квіти, або скласти побажання, або просто згадувати. Ми пам'ятаємо, що в цей час щось сталося важливого і згадуємо цю подію сьогодні. Іноді для нас дуже важливо пам'ятати навіть годину того, що колись трапилося в нашому житті.

І ось таким моментом в історії Стародавнього Ізраїлю стало спільне святкування свята, якому дали назву Песах - у нашій вимові Пасха. Песах означає Перехід, і відноситься це слово, цей термін до «переходу» Ангела Господнього, про який ізраїльтяни думали, вважали і визнавали, що, коли він торкнувся домів єгиптян, то вони важко постраждали, а домівки ізраїльтян залишилися незмінними і були повністю збережені. На згадку про цю подію в єврейських будинках донині існує так звана «медуза», яка знаходиться на одвірках будинків. І кожен єврей, коли заходить у дім, торкається цієї «медузи», бо вона нагадує йому кров ягняти, якою колись мазали двері (одвірки) домів євреїв в Єгипті.

Саме слово «медуза» буквально означає: одвірки, дверні рами. Це рулон пергаменту з двома фрагментами Книги Второзаконня (Втор 6,4-9 і Втор 11,13-21) поміщений в коробку зроблену з дерева, металу, кістки або скла, або скручений в трубочку і повішений на зовнішній правій частині вхідних дверей. У багатьох єврейських будинках людина, що переходить поріг вхідних дверей, повинна торкатися мезузи рукою. Іноді вона також цілує руку, якою торкнулася мезузи, або цілує пальці, якими доторкнеться до неї. Цей жест має за мету висловити любов і повагу до Бога та Його заповідей та нагадати усім Божі вказівки. Зобов'язання використовувати мезузу походить від слів, що містяться в молитві «Слухай Ізраїлю»: «І Ти понаписуєш їх на бічних одвірках дому свого і на брамах своїх» (Втор 11, 20). Побожним євреям мезуза має постійно нагадувати про їхній обов'язок послуху виконувати накази та заборони Тори.

До наших днів послідовники юдаїзму мають мезузу. На сьогоднішній день у Святій Землі так буває, що практично на кожній ланці ринку, де б вони не продавали сувеніри, можна придбати мезузу. Якщо єврей їде до Святої Землі, то однією з перших речей, яку він купує, є саме мезуза, яку він привозить згодом до свого дому.

А для нас, християнським аналогом мезузи є освячена вода (тобто благословлена єпископом, священиком або дияконом). А саме, заходячи в будинок, в квартиру - на жаль, вже не в наш час, не в наше покоління - входячи до храму, на жаль, також не завжди і не скрізь, у нас є вода, де ми занурюємо руку в освячену воду і робимо знамення хреста, сповідуючи, що цей знак хреста є нашим визволенням. Кожного разу, коли ми робимо знак хреста, коли входимо до Церкви, використовуючи святу воду, ми повертаємось до пам'ятки нашого хрещення. Саме завдяки йому ми можемо брати участь у Євхаристії, тобто там, де уприсутнюється мука, смерть та воскресіння Ісуса Христа. Хрещення було для нас початком, Свята Меса - це повнота. У цьому світі ми не в змозі з'єднатися глибше з розіп'ятим і воскреслим Ісусом, ніж через участь у Святій Месі.

Можна сказати, що коли ми входимо в Церкву і робимо знак хреста, торкаючись раніше священної води, ми робимо акт покаяння - свята вода очищує нас від повсякденних (легких) гріхів і дає нам усвідомити те, в чому ми збираємось брати участь, а це найважливіша подія у всій історії Всесвіту - Пасха Ісуса Христа. Тому, кожного разу, коли ми, зануривши нашу руку в освячену воду, робимо знак хреста, пам'ятаймо про пам'ятку нашого хрещення та ціну, яку Ісус Христос заплатив за наше спасіння.

о. Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на березень 2024

Молімося, щоб ті, хто у різних частинах світу ризикує життям за Євангеліє, надихали Церкву своєю відвагою та своїм місійним запалом

   

Слово Боже  

"Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне."
Від Йоана 3:16
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці