Понеділок, 11 травня 2020 22:13

Коли гнів не є гріхом?

В більшості людей товаришує така думка, що гнів – це щось погане та обов'язково з того треба сповідатися. Існує, однак, такий гнів, якого св. Тома Аквінський називає чеснотою. Цей гнів він розумів як активну реакцію проти зла.

Якщо гнів правильний, він завжди спрямований до суттєвого блага винного. Іноді добро того, хто завинив є навіть першою метою нашого гніву. Якщо, наприклад, мама «десятий» раз каже своїй дитині, щоб вона вчилася, а дитина може вчитися і не хоче, то гнів матері в цій ситуації - це, мабуть, єдиний ефективний метод переконання і він не є гріхом.

Якщо ми дізнаємось або бачимо, наприклад, що хтось викидає хліб на смітник, може нас переповнювати гнів та обурення, бо в тому самому часі є хтось, хто того хліба немає або не є в стані прокормити свою родину. В тому випадку гнів, який виникає в нас, не є гріхом.

Ісус неодноразово намагався прорватися через важку оболонку нашого життя, якою ми любимо відокремлювати себе від Бога та людей. Згадаймо лише сцену вигнання продавців із храму чи Його реакції на фарисейські підступи. Іноді це єдиний спосіб, щоб якимось чином потрапити у внутрішню сторону іншої людини, про яку ми дбаємо. Так само Мойсей розбив таблички Десятьох Заповідей, коли побачив золоте теля, якому поклонялися євреї. Святі також, іноді, проявляли «святий гнів». Наприклад, св. отець Піо зміг попросити вийти з храму неправильно одягнених людей або вигнав із храму запеклого грішника, який образив єпископа. Тож такий гнів - це не гнів у суворому розумінні. Це не пов'язано з прагненням помсти і є результатом прагнення до слави Божої та спасіння душ.

Коли гнів не є добрим?

Перш за все, людина може гніватися через несправедливу причину: мене не дратує об'єктивне зло, але дратує мене те, що щось не йде по моїй думці. Може навіть статися, що хтось гнівається через якесь добро, яке йому не подобається. По-друге, не можна вживати гнів тоді, коли можемо все залагодити тихо та спокійно. По-третє, ми часто гніваємося неправильно: ми не стільки використовуємо гнів, як дозволяємо йому контролювати собою. І останнє, першою метою, на яку має бути спрямований наш гнів, - це зло, ніколи - жива людина. Буває, що людина, яка чинить зло, повинна бути покарана, але ніколи не повинна бути покарана таким чином, щоб це заважало її змінитись на краще.

о.Віктор Ковальський

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на березень 2024

Молімося, щоб ті, хто у різних частинах світу ризикує життям за Євангеліє, надихали Церкву своєю відвагою та своїм місійним запалом

   

Слово Боже  

"Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі."
Від Матея 7:21
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці