Версія для друку
Четвер, 12 квітня 2012 22:04

Великдень 2012

Починаючи з 5 квітня, християни римо-католицького обряду переживали Тридіум Пасхальний та сам Великдень. Тридіум Пасхальний, або Пасхальне Тридення починається від Великого Четверга.

Великий Четвер – день установлення Таїнств Євхаристії та священства, які Ісус започаткував на Тайній Вечері. На згадку цієї Вечері, священник під час Служби миє ноги дванадцятьом чоловікам. Так само і наш отець-настоятель омив ноги дванадцятьом парафіянам. В цей день уся Церква посилено молиться за священників, які послухалися голосу Господнього і пішли Йому служити. Особливо в цей день ми вітали наших священників - о. Марека та о. Андрія. Затихають органи і до вечірньої суботньої Служби не використовуються дзвіночки.

Наступним днем Тридення є Велика П'ятниця. Відбувається літургія Господніх Страстей, в центрі якої знаходиться закритий хрест, на якому відбулася перемога Господа над гріхом, смертю та сатаною. Цей день не є днем трауру чи жалоби,але часом, коли всі вірячи особливо споглядають на діла Господні та адорують Розп'яття. Священники лягають хрестом на землі на згадку смерті Ісуса задля нашого спасіння. Літургія складається з чотирьох частин, одна з яких є адорація хреста. В цей день зберігається строгий піст, це є день тиші та молитви.

Далі є Велика Субота, день, присвячений спогаду перебування Ісуса в гробі і зішестя Його в пекло для рятування душ померлих, а також готуванню до Великоднього торжества, що святкуються у ніч із суботи на неділю. Перед початком літургії навечір'я вівтар уже прикрашають квітами. Священик, у святкових шатах разом з усією обслугою вівтаря ідуть на місце початку богослужіння. Розпочинається все з місця, де приготовано вогнище.. Потім освячується пасхал, на ньому пишуться цифри поточного 2012 року, від пасхалу люди запалюють свічки, які приносять цього дня з собою. Співом гімну Exultet, звіщається Великдень. Після пасхальної молитви розпочинається Літургія Слова – короткий виклад історії спасіння, який, однак, є тривалішим читанням, ніж на звичайних Месах. Відновити обітниці хрещення у такий урочистий момент, як спомин повернення Царя життя відсмерті до життя нового – величний і важливий момент нашої віри. Тому лунає гімн «Слава во вишніх Богу», і радісно дзвонять усі дзвони, які мовчали з дня Великого Четверга.

Нарешті, коли ще з суботнього вечора посвятили великодні кошики, кожен елемент яких символізує Воскреслого Агнця, люди не можуть дочекатися ранкової недільної Літургії, щоб сповненим серцем радості прославляти Господа.

Урочиста меса на честь головного християнського свята – Світлого Воскресіння Христового (Великодня) – почалася о 8 годині процесією навколо костелу. Очолив богослужіння настоятель Чернівецького храму отець Марек Дроздик.На месу прийшли багато вірян. За традицією костел і Божий гріб були рясно прикрашені квітами ."Христос Воскрес!" – цими радісними словами вітали один одного наші парафіяни, даруючи пасхальні писанки, бажаючи один одному радості світла, любові, родинного благополуччя, тепла, Божого Благословіння, обмінювались своїми посмішками та радістю.

Бажаємо Вам усіх потрібних ласк Воскреслого Христа. Нехай сила Його звитяжної смерті і віра в те, що Він живий, наповнює наші серця миром, радістю, а також довірою Господньому Провидінню».

Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!